Видове рекламни средства

Провеждането на рекламни кампании е процес, който неизменно присъства в стратегическото бизнес планиране на всяка успешна компания. Без значение колко голям е бизнесът ви и в коя сфера на дейност е специализиран, сред ефективните стратегии за привличане на потенциални клиенти неизменно се нарежда и използването на специфични за вашия бизнес рекламни средства.
Рекламните носители следва да бъдат добре обмислени, за да изпълняват ефективно своята роля за бизнеса.

В настоящия материал сме изброили основните видове рекламни средства, които са най-предпочитани от бизнеса и са доказали своята ефективност във времето.

Сувенирна реклама

Сувенирна реклама

Немалка част от финансовите си средства компаниите заделят за сувенирна реклама, и това далеч не е случайно. Рекламните кампании, свързани с разпространението на брандирани рекламни сувенири, се отличават с няколко важни качества:

 • полезност и практичност – когато сувенирите са подбрани с мисъл за ползвателя им, те ще им бъдат от полза в дългосрочен план, а логото на компанията ви ще придружава клиента навсякъде;
 • положителни емоции – когато ваш клиент или партньор получи красив и функционален артикул, брандиран с логото на компанията ви, положителните нагласи спрямо бранда са гарантирани;
 • най-модерният начин да привлечете аудитория – не на последно място, сувенирната реклама днес ви гарантира една стъпка пред конкуренцията.

С инвестицията в сувенирна реклама вие работите активно по изграждането на доверие у вашите клиенти. Получаването на практичен рекламен сувенир има ключово значение за повишаване разпознаваемостта на бранда.

Външна реклама / Крайпътна реклама

Билбордове и лед табелиИзборът на подходящите канали за разпространение на реклама зависи от няколко фактора, сред които цел и вид на кампанията, рекламиран продукт, предавано послание и т.н. Когато става въпрос за външна реклама, първата асоциация обикновено е билборд реклама. Днес обаче този тип рекламни средства се разви дотолкова, че можем да ги срещнем в разнообразие от форми и функционалности. Широко поле за изява и достигане до все по-голяма аудитория предлагат различните видове външна реклама.

Днес навсякъде около нас виждаме билборди, мегаборди, LED табели, интерактивни рекламни табла. Някои от тях привличат вниманието ни, докато чакаме автобуса, други са разположени по фасадите на сгради и преминаващите покрай нас превозни средства.

В хода на забързаното ежедневие и прекарването на часове по пътищата и в задръствания, външната реклама се нарежда сред най-влиятелните канали за разпространение на реклама. Разбира се, ефективността ѝ зависи преди всичко и от креативността на дизайнера, цветовете, посланието и т.н. Когато външната реклама е реализирана по начин, който въздейства на таргет аудиторията, тя със сигурност ще работи в полза на бранда в дългосрочен план.

Печатнa рекламa

На последно – но не по важност – място, си струва да споменем и традиционните печатни рекламни средства.

Печатна реклама – това е реклама, отпечатана върху хартиен носител. Той може да бъде:

 • Рекламни брошури офсетВестник
 • Списание
 • Плакат/постер
 • Покана
 • Книга/корица
 • Визитка
 • Флаер или листовка
 • Брошура
 • Каталог

Благодарение на успешното съчетание между графика, технология на печат (дигитален или офсетов) и текст, този тип рекламни средства се отличават със своите ключови предимства. Правилното рекламно послание фокусира вниманието на потребителя върху конкретния продукт или услуга на бранда.

Въпреки бързите темпове, с които се развиват технологиите, тази традиционна форма за поднасяне на рекламно послание все още се използва активно от редица големи и малки бизнес брандове. Едно от големите предимства на този тип рекламно средство е добрата цена. От своя страна, професионалната работа при изработката на различни печатни рекламни средства по отношение графичен дизайн, текст, форми и цветове може да представи вашия бранд по най-ефективен визуален начин.

Други видове рекламни средства:

 • Телевизионна реклама

 • Радио реклама

 • Интернет реклама

 • Спонсорство

За по-голяма ефективност на рекламата се препоръчва съчетаването на няколко вида рекламни средства.

Целта е рекламното послание да достигне по-широка аудитория, респективно до максимален брой потенциални клиенти и/или бизнес партньори.

На графиката по-долу виждате дяла на всеки един рекламен канал в България за 2019-та година, сравнено с 2018-та:

 

Разпределение на рекламните канали за 2019 в България

 

Източници на изображенията:
Promobox
в-к Капитал
Strawberry Branding