Как да си направя рекламна брошура?

Как да си направя рекламна брошура?

Създаването на рекламни брошури, флаери, каталози и всякакви други печатни материали у дома се превръща във все по-популярна практика. Днес немалко потребители са склонни да разработят дизайна на брошурата си самостоятелно вкъщи, посредством популярните потребителски софтуери на Adobe, Illustrator или Microsoft Publisher например. За тези от вас, които не са много на “ти” с графичната обработка, ви представяме 2 онлайн тула, предлагащи достъпен и богат инструментариум за непрофесионалисти в сферата.

Онлайн инструменти за създаване на красиви брошури от любители

Canva

👉🏻 Canva рекламират себе си като онлайн инструмент за графичен дизайн, създаден за не-дизайнери. Те имат дизайн академия, където всеки може да научи основите на създаването на естетически издържано и въздействащо графично съдържание. Огромният брой дизайнерски шаблони, които потребителите могат да ползват безплатно, доказват тяхната мисия да помагат на любителите в сферата.

Canva

Canva – начална страница

Както се вижда на скрийншота от техния dashboard, може да започнете както с презададен дизайн, така и да започнете от нулата с custom размери (виж горния десен ъгъл).

Избор измежду десетки дизайнерски шаблони, включително и за най-използваните размери и платформи, като:

 • Инстаграм публикация
 • Стори в Инстаграм
 • Фейсбук публикация
 • Писмо
 • Документ в А4 формат
 • Автобиография
 • Фактура
 • Картичка за рожден ден
 • Албум, колаж
 • Календар
 • Корица на книга
 • Брошура, Флаер, Постер/Плакат
 • Лого
 • Инфографика
 • Сватбена покана и много много груги.

Освен шаблоните, може да избирате измежду десетки шрифтове на всички езици, custom илюстрации, бекграунди, дизайнерски елементи, цветови схеми, иконки и еможита – всичко необходимо за създаване на красив дизайн!

Piktochart

👉🏻 Piktochart е друг изключително удобен, интуитивен и полезен онлайн инструмент, с който лесно можете да превърнете текстово съдържание в списък, timeline или в сравнителна таблица. Piktochart е идеален за визуализация на данни, предлагайки по-добра функционалност за създаване на диаграми, карти, инфографики, списъци, хронологични времеви линии и сравнения.

Piktochart начална страница

Piktochart – начална страница

В левия сайдбар се забелязва, че те имат само няколко типа темплейти (шаблони):

 • Инфографики
 • Презентации
 • Плакати
 • Доклади
 • Флаери
 • Публикации в социални медии
 • Персонализирани размери

Разликата тук е, че при Piktochart създаването на повече от 5 дизайна се заплаща, докато в Canva имате по-голям капацитет на акаунта и броя дизайни, които пазите в него.

За сметка на това, голямо предимство на Piktochart е, че всички елементи в него са безплатни =>

 

Без значение на кой инструмент за графична обработка ще се спрете, добре е да се съобразите със следните няколко професионални съвета за крайния продукт:

Оригиналният дизайн и форма винаги печелят

Немалко бизнеси се консултират с дизайнери, за да са сигурни в посланието на своя рекламен продукт. Това е така, защото визията преди всичко “говори”, а когато тя илюстрира правилно това, което искате да чуят получателите на брошурата, то тогава работата е свършена чудесно. Брошурата не трябва да е твърде кичозна, въпреки че цветът въздейства. Повярвайте, че един семпъл дизайн може да представи бизнеса ви много по-ясно, отколкото “феерията от цветове”.

Няма нищо лошо в това да видите какво прави конкуренцията – как тя се рекламира с този инструмент, какви техники използва, как предлага своите продукти? Сега, черпейки опит от тях, можете да направите вашата оригинална рекламна брошура. Използвайте шрифт, който е достатъчно голям и четлив, подбран е спрямо тематиката на бизнеса (посланието), но същевременно се откроява на избрания от вас фон. Подбирайки правилните цветове и форма на вашата брошура, наред с оригиналното съдържание, със сигурност ще успеете да въздействате на аудиторията. Много важно е размерите на брошурата да бъдат избрани правилно още преди началото на работата по нея, тъй като при неправилно избрано оразмеряване, графиките ще се разтегнат или пък ще са твърде малки.

В гореспоменатите инструменти за графична обработка има готови шаблони за работа със стандартизирани размери – не е нужно да задавате и помните размери – те вече са въведени. 

Графичните изображения трябва да са с високо качество

Изображенията, които ще използвате в рекламната листовка, брошура или друг тип печатен материал, трябва да са с резолюция, не по-малка от 300 dpi. Онлайн можете да откриете множество уебсайтове, предлагащи богат инструментариум за обработка на снимки – Photopea, Fotor, PhotoLine и много други. Интернет предлага и богат набор, както от платени, така и от безплатни професионални снимки и илюстрации с висока резолюция – Pixabay например дава достъп до богата колекция от безплатни снимки, които да използвате в брошурата си.

Висококачествен печат и хартия

След като вече сте изработили рекламната си брошура, идва ред на печата. Безспорно гланцираните брошури, отпечатани в печатница с професионални принтери, използващи висококачествени мастила, изглеждат много по-добре. Гланцирането и използването на хартия с по-голяма плътност ще придаде на рекламната ви брошура по-професионален вид, съответно такова би било въздействието и върху клиента, който я получава. Ето защо на този етап е добре да се обърнете към специалист, който да ви посъветва какъв печат би бил подходящ, както и да разберете какви са ценовите предложения.