pechat-reklama

Видове печат в рекламата – технология и предназначение

Рекламата е навсякъде около нас. Разнообразие от рекламни послания, цветови комбинации и лога привличат вниманието ни от момента, в който излезем от дома си. Често по пътя до работното си място получаваме рекламни флаери, заглеждаме се в рекламни постери, винили, чанти, различни типове сувенири и какво ли още не. Те са в градския транспорт, в магазина, от който пазаруваме, в ресторанта, в който се храним, та дори и на работното място.

За значението на рекламата за бизнеса сме говорили многократно, безспорен факт е, че тя се нарежда сред инструментите, които движат бизнеса напред. Крайният потребител потребява рекламната информация, приемайки я от вече готовия рекламен продукт, но как се стига до него?

Какви са видовете печат в рекламата, какви са спецификите в технологията им и за какви предмети са подходящи отделните видове печат? В следващите редове обръщаме внимание на тези няколко любопитни аспекта в областта на рекламата.

Видове печат върху хартия

  • Офсетов печат

Това е най-широко разпространената технология за печат върху хартия и картон. Офсетовият печат се прилага за отпечатване на рекламни материали в особено големи тиражи – най-често за печат на вестници, списания, дипляни, флаери, брошури, постери и много други с такъв характер.

Традиционният метод за офсетов печат функционира посредством мастилен вал, наред с предварително подготвена печатна форма (плака) и офсет тяло – цилиндрично тяло с гумено платно. То предава изображението от плаката върху хартията чрез оказване на натиск. При по-модерната технология за осъществяване на офсетов печат изображението за печат се пренася директно от електронен файл.

Два са основните видове машини за офсетов печат: листов и ролен. При листовия офсетов печат в машината се подават отделни листове хартия. Обикновено се използва при печат на по-малки тиражи. Другият тип машини, с които се извършва т.нар. ролен офсетов печат, са доста по-големи и съответно с по-голям работен капацитет. Захранването им става с големи ролки хартия, като отделните страници се отделят и оформят впоследствие.

  • Дигитален печат

Дигиталният печат работи на принципа, по който работи и домашният ви принтер – лазерен или мастиленоструен. На практика, изображението или текстът се пренасят директно от електронния файл върху съответната хартия чрез притискане на тонера и въртяща се цилиндрична глава. Процесът е сравнително бърз, а качеството на печата: високо. Тази технология на печат се използва за единични или малък на брой материали. Дигиталният печат не е рентабилен за големи тиражи.

  • Широкоформатен печат

Третата най-разпространена технология за печат върху хартия, а и не само, е широкоформатният печат. Както се подразбира от името ѝ, тя се използва при печат на обемни материали, най-често за нуждите на външната и интериорната реклама. Пана и билбордове, табели и транспаранти, винили, различни фолиа и широкоформатни размери на хартия се печатат по този начин.

Видове печат в текстилната реклама

  • Дигитален DTG печат

Дигиталният DTG (от англ. – Direct to Garment Printers) е все по-широко използвана технология за осъществяването на пълноцветен печат върху текстил в малки и средно големи тиражи. При нея принтерът печата мастилата директно върху тъканта (тениски, чанти, блузи) с резолюция до 1440 dpi. Еднакво успешен е и при едноцветни, и при многоцветни тъкани. Този печат се характеризира с отлично качество на цветовете и висока степен на издръжливост при експлоатирането на тъканите впоследствие.

  • Термотрансферен печат

При термотрансферния печат се изпозлва междинеен носител на изображението – трансферна хартия. Под въздействието на висока температура и натиск изображението от хартията се пренася върху текстила в огледален вид. Този метод най-често се използва за отпечатване на пълноцветни изображения върху светъл текстил. На принципа на тази технология работи и т.нар. сублимационен печат.

Технологията намира израз и при печатането върху различни сувенири, но е особено ефектна при брандирането на текстилни тъкани. Характеризира се с ниска цена, но и неособена трайност на печата. Затова тази технология на печат се прилага най-често при провеждането на нискобюджетни рекламни кампании.

  • Флекс и Флок печат

Флекс и Флок технологията за печат върху тъкани се използва при малки тиражи, както и за малки, бюджетни рекламни кампании. Този метод е сравнително ограничен по отношение на възможности, с ограничена палитра от цветове и невъзможност да се отпечатват сложни графики и изображения.

Видове печат в сувенирната реклама

  • Тампонен сувенирен печат

Широко прилагана технология за печат върху триизмерни предмети с неправилна форма, когато става въпрос за печат на не много голям обем. При тази технология се използват бавно съхнещи мастила, затова не е никак подходяща за отпечатването на големи изображения. Материалите, които могат да бъдат брандирани чрез тампонен печат, са пластмаса, метал, дърво, стъкло и други. От тях се изработват и широка гама рекламни сувенири – химикалки, запалки, флаш памети и много други. Тампонният печат е една от най-добрите технологии за печат в областта на сувенирната реклама по отношение на качество и цена.

  • Сувенирен ситопечат

При технологията на ситопечат се получава траен отпечатък на повърхността на брандирания сувенир с помощта на т.нар. фино сито, което е покрито с фоточувствителна емулсия. Върху готовото сито се поставя мастилото, а под въздействието на натиск на ситото върху обекта за печат се отпечатва и изображението.

Ситопечатът е широко прилагана технология, както в областта на сувенирната реклама, така и при печат върху рекламен текстил. Ситопечатът може да се определи като универсална технология за печат, тъй като посредством този метод, успешно се брандират широка група рекламни продукти, изработени от метал, стъкло, керамика, пластмаса и много други.